HAKKINDA ÜROLOJİK KANSERLER ÜROLOJİK HASTALIKLAR TANI YÖNTEMLERİ AMELİYATLAR İLETİŞİM

SERTLEŞME SORUNU (İKTİDARSIZLIK) NEDİR?

Erkeklerde sertleşme sorunu (iktidarsızlık) veya erektil disfonksiyon sık görülen bir erkek cinsel işlev bozukluğudur. İktidarsızlık, tatmin edici bir cinsel birleşme için yeterli düzeyde ereksiyon (peniste sertleşme) sağlayamama veya cinsel birleşme sırasında ereksiyonu devam ettirememe durumudur. Altta yatan belirgin bir nedene bağlı olmaksızın veya bir hastalık sebebiyle oluşabilir. Ya gelip geçici, münferit olarak veya süreklilik arz eden bir şekilde meydana gelebilir. İktidarsızlık yakınması olan bazı erkeklerde ise peniste sertleşme hiçbir şekilde gerçekleşmez. Sertleşme sorunu hayatı tehdit eden bir bozukluk olmamakla birlikte, kişinin ve eşinin hayat kalitesi üzerinde olumsuz etkiler yaratır.

 

İktidarsızlığın sıklığı nedir?

Ereksiyon problemleri hemen hemen tüm yaş gruplarındaki erkeklerde ve tüm ırk ve etnik gruplarda görülebilmektedir. Sertleşmeyle ilgili problemler yaş ilerledikçe sıklaşmaktadır.

 

İktidarsızlığın Nedenleri Nelerdir?

Kalp-damar hastalıklarının risk faktörleri ile sertleşme problemlerinin risk faktörleri benzerdir. Çoğu olguda sertleşme problemi vasküler endotelyumda oluşan bir anormallik nedeniyle meydana gelmektedir. Bu durumla ilişkili olabilecek bazı risk faktörleri aşağıda listelenmiştir.

Kalp-Damar Hastalıkları ve İktidarsızlık

İktidarsızlık ve kalp-damar hastalıkları benzer risk faktörlerine sahiptir, örneğin şişmanlık, yüksek kolesterol seviyeleri, yüksek tansiyon ve egzersiz eksikliği gibi. Sertleşme problemleri kalp-damar hastalıklarının erken habercisi olabilir. Bundan dolayı sertleşme problemi yaşayan erkekler mutlaka doktora giderek kalp hastalıkları varlığı yönünden muayene olmalıdır.

İşemeyle ilgili sorunlar ve Sertleşme Problemleri

İktidarsızlık ve sertleşme problemi yaşayan çoğu hastada sık tuvalete gitme, birdenbire sıkışma isteği ve gece idrara kalkma gibi üriner yakınmalar sıklıkla birlikte görülmektedir. Bu şikayetler çoğunlukla iyi huylu prostat büyümesine bağlıdır (BPH). İşeme şikayetlerinin sertleşme problemlerine de yol açıp açmadığı kesin olmamakla birlikte işeme şikayetleri kötüleştiğinde sertleşme problemleri de genellikle kötüleşir.

Ereksiyon (peniste sertleşme) nasıl olur?

Ereksiyon (peniste sertleşme) oluşması fiziksel, hormonal ve psikolojik etmenleri içeren bir süreçtir. Penis yumuşak, süngerimsi ve elastik dokulardan müteşekkil bir organ olup bu sayede bu dokuların kan ile dolarak büyümesini ve sertleşmesini olanaklı kılan bir yapıya sahiptir. Süngersi dokular ve prostat komşuluğunda, kan damarlarına kan akımını sağlayan sinyaller gönderen sinirler bulunur. Bu sinyaller erkeklik hormonu testosteron ile kontrol edilir (Şekil 1).

İktidarsızlık için Psikolojik Risk Faktörleri Nelerdir?

Birçok Psikolojik durum sertleşme sorunları ile ilişkilidir.

            - Anksiyete

            - Depresyon

            - Kişisel yetersizlik Hisleri

            - Düşük Kişisel Değer Verme

            - Duygulanım Tanımlamada yetersizlik

            - Stres

Kadın erkek ilişkilerinin nasıl olduğuyla ilgili sosyal düşüncelerde sertleşme sorunlarına aracılık edebilmektedir. Bunlar aşk ve cinsellikle ilgili gerçek olmayan beklentileri ve kadın ve erkek için uygunsuz rol modellerini içerebilir. İktidarsızlık bazen tatmin edici olmayan disfonksiyonel ilişkinin sonucu olarak veya bunun nedeni olarak karşımıza çıkabilir. Bu durumlarda hangisinin önce başladığını bulmak çoğu kez zor olmaktadır.

İktidarsızlıkta Tanı

İktidarsızlık doğrulukla tanı konulması gereken bir bozukluk olup, alta yatan nedenlerin doğrulukla tespit edilebilmesi, uygun tedaviye karar vermeyi sağlar. Hastanın ailesi, doktoru veya başvurduğu üroloğa sertleşme problemlerinden bahsetmesi, rahatsızlık verici olabilir, ancak bunun yapılabilmesi çok önemlidir. Bu sayede kişi kendi için uygun olabilecek bir tedavi arayışına girebilir. Bu takdirde, doktorunuz durumunuzu değerlendirmek için bazı tetkikler ve incelemeler yapmaya gereksinim duyabilir.

Hastanın tıbbi öyküsü

Doktorunuz sizin genel sağlık durumunuzu anlayabilmek için tıbbi durumunuzu sorgulayacaktır. Bu çerçevede üroloğunuz size aşağıdaki durumları sorabilecektir.

Cinsel Geçmişiniz

Üroloğunuz size cinsel yaşantınızla ilgili oldukça kişisel sayılabilecek sorular sorabilir. Bunlar doğru teşhis ve tedavi için çoğunlukla gerekli olmaktadır. Bu sorulardan bazıları aşağıdaki gibidir.

Doktorunuz ayrıca size sabahları oluşan penisteki srtleşmelerin varlığı ve sıklığı ile ilgili sorular sorabilir. Veya cinsel uyarı ile sertlik oluşup oluşmadığını sorgulayabilir. Bunun yanında cinsel heyecan, ejakülasyon (boşalma) ve orgazm ile ilgili problemlerinizin olup olmadığını sorabilir. Eğer bir cinsel partneriniz varsa onun da bu görüşmeler sırasında sizin yanınızda bulunması yararlı olabilir.

Sorgu Formları

Üroloğunuz sizin cinsel sağlığınızı sorgulayan bazı anket formları vererek bunları cevaplamanızı isteyebilir. Bunlardan en çok kullanılanlar:

Fizik Muayene

Doktorunuz penis skrotum ve testislerinizi kapsayan ayrıntılı bir fizik muayene yapacaktır. Bunun yanında kalp damar hastalıkları yönünden değerlendirmek için kan basıncınızı ölçebilir, kan kolesterol ve lipit seviyeleri için sizden tetkikler isteyebilir. Doktorunuz olası bir eşlik eden prostat hastalığını anlayabilmek için makattan parmakla muayene yapabilir, kan prostat spesifik antijen (PSA) seviyesini görmek isteyebilir. Ayrıca şeker hastalığını araştırmak için açlık kan şekerinize bakabilir, gerek görürse sabah aç karnına kan erkeklik hormonu (testosteron) seviyesini görmek isteyebilir. Doktorunuz bunlar dışında da metabolik durumunuzu anlayabilmek için başka lab0ratuvar testleri isteyebilir.

Diğer Tanısal Test ve Tetkikler

Bazı hallerde özellikli tanısal testler ve tetkikler yapmak gerekli olabilir;

Noktürnal penil tümesans testi (NPT), intrakavernöz enjeksiyon testi (penis içine ilaç enjeksiyonu), penil dopler ultrason ve nörolojik spesifik testler gibi.

Bu bahsi geçen test ve tetkiklere ilk tanı sırasında genellikle başvurulmaz, bunlar yalnızca doktorunuz tarafından gerekli görülen hallerde ve sizin kişisel durumunuzu değerlendirmeye gerek görürse yapılır. Gereklilik durumunda doktorunuz sizi bir nöroloğa, endokrinoloji uzmanına veya bir psikiyatriste de refere edebilir.

İktidarsızlık Tedavisi

İktidarsızlık erkeklerde sık görülen bir durumdur. Her ne kadar hayatı tehdit eden bir hastalık olmamakla birlikte kişinin hayat kalitesini olumsuz yönde etkiler. Sertleşme probleminin tedavisinde doğru tedavi yöntemine karar vermek için, birlikte görülebilen kalp-damar hastalıkları gibi ilişkili hastalıkların da varlığının araştırılması çok önemlidir. İktidarsızlık tedavisinde birçok seçenek mevcuttur. Bunlardan hangisinin sizin için en uygun yöntem olduğuna doktorunuzla birlikte konuşarak karar verebilirsiniz.

Sertleşme Problemleri Konusunda Hasta Eğitimi ve Çift Değerlendirmesi

Tedavinin ve tedavi sonuçlarının ilişkiniz üzerine olabilecek olası sonuçlarının anlaşılması, tedavinin önemli bir kısmını oluşturur. Doktorunuz genellikle sertleşme sorununuzun tedavisinde fiziksel e psikolojik yaklaşımların kombinasyonu olan seçenekleri size önerecektir. Geçmişte hekimler sertleşme sorunlarının fiziksel yönlerine odaklanmaktaydı. Ancak günümüzde bozukluğun psikolojik ve duygusal yönleriyle de ilgilenilmektedir. Tedavide psikolojik yaklaşımların da tedavi kapsamına alınmasının tek başına fiziksel semptomların tedavi edilmesinden daha başarılı sonuçlar doğurduğu kanıtlanmıştır.

Eğer bir ilişkiniz var ise partnerinizin tedavinizin tipini kabul etmesi, bu tedavinin nasıl iş gördüğünün farkında olması ve bu konuyla ilgili sizinle konuşması faydalı olabilir. Ancak tedavinin kişisel olduğu ve aynı yöntemin her hastada aynı etkiyi göstermeyebileceği bilgisi akılda tutulmalıdır.

Tedavide Yaşam Tarzı Değişiklileri Önerileri

Genel sağlık durumunuzdaki iyileşme, ereksiyonda zorlanma semptomlarınızın iyileşmesine yardımcı olabilir. Doktorunuz size öncelikle sigarayı bırakmanızı, eğer içiyorsanız daha az alkol kullanmanızı ve düzenli egzersiz yapmanızı önerebilir. Kişisel durumunuza ve ihtiyacınıza göre doktorunuz diyet yapmanızı da öğütleyebilir. Öncelikle günlük besin alımında şeker, tuzlu ve yağlı yyecekler miktarının azaltılması önerilmektedir.

Tedavide Oral (ağızdan) kullanılan İlaçlar

Fosfodiesteraz tip 5 inhibitörleri (PDE5I) iktidarsızlık tedavisinde ağızdan alınarak kullanılan ilaçlardır. Bu ilaçlar penis damarlarının düz kaslarını gevşeterek penise olan kan akımının artırılmasını sağlarlar. Cinsel bir uyarı olmaksızın etki etmezler. Günümüzde kullanılan 4 tip onaylanmış PDE5I ilaç mevcuttur:

PDE5I'leri, iktidarsızlık tedavisinde sıklıkla reçete edilirler. Bu ilaçların tüm hepsi eşt şekilde etkilidir, ancak hangisinin sizin için uygun olacağı, ne kadar sıklıkta cinsel aktivitede bulunduğunuza ve kişisel deneyiminize göre değişkenlik gösterir. Bu ilaçlar iktidarsızlık tedavisinde oldukça etkili olduklarından piyasada birçok sahte ilaç bulunmaktadır. Bu sahte formların toksik ve istenmeyen yan etkileri olabilir. Bundan dolayı ereksiyon problemlerinin tedavisinde kullanılan bir ilaç satın almazdan evvel mutlaka doktorunuza bu ilacın ne olduğuyla ilgili görüş almanız önerilir.

Bu ilaçlar, sıcak basması, baş ağrısı, göğüs kemiği arkasında yanma, burunda tıkanıklık hissi, baş dönmesi gibi yan etkilere yol açabilirler. Sildenafil ve vardenafil görme bozukluklarına yol açabilir. Tadalafil ve avenafil sırt ağrısı ve kas ağrısına yol açabilir. Bu etkiler ilaç alınması bırakıldığında sona erer.

Tedavide Oral (ağızdan) kullanılan İlaçların Alınması Ne zaman Önerilmez?

Koroner arter hastalığı nedeniyle nitrat bazlı ilaçlar kullanıyorsanız veya alfa-bloker ilaçlar kullanıyorsanız bu PDE5I'ü ilaçları kullanmanız önerilmez. Bu ilaçlar kan basıncında ani düşmelere neden olabilir. Böyle konularda endişeleriniz varsa mutlaka doktorunuza danışmanız gerekir.

Tedavide Oral (ağızdan) kullanılan İlaçlar işe yaramazsa ne yapılır?

Eğer sildenafil, vardenafil, tadalafil ve avanafil gibi PDE5I ilaçların sizde etkili olmadığını düşünüyorsanız, öncelikle aşağıdaki sorulara cevap vermeniz gerekir.

Bu sorular ilaçları uygun ve önerilen şekilde kullanıp kullanmamış olduğunuzu anlamak için yanıtlanmalı, ve farklı tedavi seçeneği arayışlarına buna göre karar verilmelidir.

Topikal Tedaviler

Cilt üzerine uygulanan tedavilere topikal tedaviler adı verilmektedir. Alprostadil isimli ilacın 2 spesifik formu topikal tedavi için onay almıştır. Bunlardan birincisi üretraya (penis içindeki idrar kanalı) uygulanabilen formdur. İkincisi ise üretranın eksternal ucuna uygulanan krem şeklinde sürülen formudur. Alprostadilin topikal formlarının majör avantajı diğer ilaçlarla etkileşiminin çok az olması (örneğin tansiyon ilaçları, heparin gibi kan sulandırıcılar gibi) ve yan etkilerinin son derece düşük olmasıdır.

Bu ilaç üretra içinden emilerek penisteki vasküler düz kasları gevşeterek kan akımının artışına yol açarak etki eder. Alprostadilin, alerji olan durumlarda, orak hücreli anemi, lösemi, kemik iliği tümörü varlığında, penil kurvatür, penil fibrozis, Peyronie hastalığı ve penil protez varlığında kullanılması önerilmez.

Topikal Tedavide Yan Etkiler

Lokal ağrı ve baş dönmesi ve bazen olan düşük tansiyon temel yan etkilerdir.Bazı olgularda üretral kanama ve idrar yolu enfeksiyonları görülebilir. Ayrıca çok nadiren penil fibrozis ve priapizm de görülebilir. Topikal alprostadil kremde ise sedece peniste eritem, yanma ve ağrı gibi lokal yan etkiler görülür. Sistemik yan etkiler son derece nadirdir. İlacın partnere geçmemesi için topikal alprostadil kullanımı sonrası ilişkide kondom kullanılmalıdır.

Vakum Ereksiyon Cihazı

Vakum ereksiyon cihazı, silindir şekilli bir cihaz olup, negatif basınçla ereksiyon sağlandıktan sonra penis köküne silikon veya lastik bir halka takılarak kullanılan ve penisi sıkarak ereksiyonun oluşmasını sağlayan bir alettir. Vakum ereksiyon cihazı ereksiyonun oluşmasına ve sürdürülmesine olanak sağlar.

Bu cihaz özellikle PDE5I'leri gibi oral ilaçların faydalı olmadığı hallede önerilir. Veya çeşitli sebeplerle bu ilaçlar kullanılamıyorsa bu cihaz kullanılabilir. Kanama pıhtılaşma bozukluğunuz varsa veya kan sulandırıcı ilaçlar (antikoagülan) kullanıyorsanız vakum ereksiyon cihazı kullanmanız önerilmez.

Vakum ereksiyon cihazı orgazm ve boşalmada zorluklara yol açabilir; penis derisinde berelenme ve uyuşukluğa yol açabilir. Penis köküne konulan halkanın 30 dakikadan daha uzun süre kullanılması penis kökünde ciddi hasarlanmaya neden olur.

Şok Dalga Tedavisi

Vücut dışı Şok dalga tedavisi, ereksiyon fonksiyonunu artırmak için kısa frekanslı şok dalgalarının çok düşük yoğunlukta penise uygulandığı bir tedavi yöntemidir. Birden fazla seans şeklinde ve gerektiğinde tekrar edilerek uygulanır. ESWT sertleşme sorunu olan hastaların tedavisinde yeni bir tedavi seçeneği olarak araştırılmaya başlanmıştır. Ereksiyon zorluğunu iyileştirmede özel ESWT cihazlarının kullanılması gerekmektedir. ESWT tedavisinin sizin için uygun ve doğru bir yöntem olup olmadığını doktorunuzla görüşerek tartışabilirsiniz.

Şok Dalga Tedavisi (ESWT) ne zaman yapılır ?

Hafif dereceli sertleşme sorununuz varsa veya oral PDE%I'leri gibi ilaçları kullanmak istemiyorsanız doktorunuz size ESWT önerebilir. Ancak ESWT'nin günümüzde iktidarsızlık tedavisinde standart bir tedavi seçeneği olmadığı akılda tutulmalıdır.

Nasıl etki eder?

ESWT penis dokusunda mikrotravma ve minör hasar oluşturur. Bunun iyileşmesi sürecinde yeni kan damarı oluşumları tetiklenir ve sonuçta penise olan kan akımında artış meydana gelir. Sonuçta bu da ereksiyonun kuvvetlenmesine ve ereksiyonu sürdürme yeteneğinde artışa yol açar.

İntrakavernöz (penis içi) Enjeksiyon Tedavisi

İntrakavernöz enjeksiyon tedavisi, penis içindeki süngerimsi dokulara bu bölgelerdeki kan damarlarının açılabilmesi amacıyla ilaç enjeksiyonu yapılmasıdır. Bu tedavi yöntemi özellikle önceki tedavi şekillerinin başarısız olduğu hallerde (örneğin ağızdan kullanılan ilaçların ve ESWT'nin) uygulanabilir. Penis içine iğne batırma fikri her ne kadar birçok erkeğe korkutucu gelse de, bu tedaviyi seçen çoğu erkek bu tedavinin yararlarını fark ettiğinde küçük bir iğne batmasının önemsiz olduğunu görmektedir.

Bu intrakavernöz enjeksiyon tedavisinin bu enjeksiyonla verilen ilaçlara aşırı duyarlılığı olanlarda, priapizm (uzamış ereksiyon) riski taşıyanlarda ve kan pıhtılaşmasını önleyici ilaç kullananlarda uygulanması önerilmez. Üroloğunuz bu konuda size ayrıntılı bilgi verip bu tür tedavilerin kontra-endikasyonları ile ilgili sizi aydınlatacaktır.

Bu İntrakavernöz enjeksiyon tedavisinin en sık görülen yan etkisi, peniste enjeksiyon sırasında ağrı oluşmasıdır. Bu on enjeksiyondan birinde meydana gelir ve genellikle ereksiyon sona erince geçer. Diğer bir minör yan etki ise enjeksiyon yapılan yerde oluşan morarma ve berelenmedir.

İntrakavernöz enjeksiyon tedavisiyle alakalı en ciddi ve istenmeyen etki priapizmdir. Bu 4 saatten uzun süren ağrılı uzamış ereksiyon halidir. Bun durum penisteki düz kaslara ve kan damarlarına zarar verebilir ve bu da ereksiyon problemini kötüleştirebilir. Bu durumun tedavisinde çoğunlukla penis içine antidot enjeksiyonu ve korpus kavernozumun aspirasyonu yöntemleri kullanılır.

Penil Protezler

Penil implant veya diğer deyişle penil protezler, ciddi erektil disfonksiyon sorunu olanlarda, penis içindeki ereksiyonu sağlayan bölmelerin içerisine cerrahi olarak yerleştirilen tibbi cihazlardır.

Penil protez yerleştirilmesi, ağızdan alınan ilaçların etkisinin olmadığı ve/veya penis içi enjeksiyon tedavilerinin başarısız olduğu durumlarda önerilmektedir. Veyahıt hastanın bu adı geçen tedavileri kullanamadığı hallerde uygulanır. Ağızdan alınan ilaçlar fayda etmiyorsa, hasta intrakavernöz enjeksiyonlarla da mutlu olmuyorsa, bu duruma kalıcı bir çözüm sağlamak için penil protez implantasyonu ameliyatı bir seçenek olabilir.


Penil Protez Nasıl Çalışır?
Günümüzde 2 tip penis protezi mevcuttur. Bunlardan birincisi semi-rijit şişirilemeyen protezler, diğeri ise şişirilebilir pompalı penil protezlerdir.

Semi-rijit olanlarda 2 adet bükülebilir silikon çubuk penis içerisine yerleştirilir. Cinsel aktivite sırasında bu bükülebilir protezler uygun pozisyona getirilir. Bu tip protezlerde penisin devamlı ereksiyon halinde bulunması, bu durumu gizlemekle ilgili zorluklara sebebiyet verebilir.

Şişirilebilir penil protezler ise penis içindeki ereksiyon sağlayan dokuların içine iki adet, sıvıyla dolduğunda şişebilen silindirin yerleştirilmesi ile kullanılan cihazlardır. Bu silindirleri kumanda eden pompa skrotum denilen, testislerin olduğu bölgeye yerleştirilir. Sıvının depolandığı rezervuar ise karın bölgesine veya paravezikal alana yerleştirilir.

Hasta cihazı kullanmak istediğinde skrotumdaki pompaya eliyle basarak penis içerisindeki silindirlere sıvı olmasını ve bu şekilde peniste ereksiyon oluşmasını sağlar (Şekil 5).

Her iki tip protezde ameliyat ile yerleştirilir ve her ikisi de tamamen vücut içine yerleştirilmektedir. Şişirilebilir protezler daha doğala yakın bir ereksiyon sağladıklarından daha çok tercih edilmektedirler. Komplike hallerde semirijit olan protezler daha uygun olabilir. Hangi tip protezin sizin için uygun olacağına doktorunuzla görüşerek karar verebilirsiniz.

İktidarsızlık Sorunu için Yardım Arayışı

Sertleşme sorunu çok kişisel ve özel bir durumdur. Hastaların çoğu sertleşme sorunları için arkadaşları, internet, yazılı ve görsel medya, cinsel, eczacı, psikolog veya tıp doktorları gibi birden fazla bilgi kaynağa danışabilmektedir.

Bazı erkekler ise şu aşağıdaki sebeplerden dolayı kimse ile konuşmamayı tercih eder veya doktora gitmez:

Bu yukarıda bahsi geçen nedenler her ne kadar inandırıcı görünse de, bunlar sizin sorununuzla ilgili yardım istemenize ve yaşam kalitenizi iyileştirme arayışınıza engel olmamalıdır.