HAKKINDA ÜROLOJİK KANSERLER ÜROLOJİK HASTALIKLAR TANI YÖNTEMLERİ AMELİYATLAR İLETİŞİM

Sistoskopi nedir?

Sistoskopi, idrar yolu sorunlarını teşhis etmek ve tedavi etmek için kullanılan bir işlemdir. İdrarınızda kan, ağrılı idrara çıkma, idrar kaçırma veya idrar yapamama durumunda sistoskopiye ihtiyacınız olabilir. Sistoskopi sırasında, üroloji uzmanı doktor mesanenizin ve üretranızın içini görüntülemek için ışıklı kameralı bir enstrüman kullanır (sistoskop).

Sistoskopi işlemi

Sistoskopi, üroloji hekimlerinin mesanenizin ve üretranızın (idrarınızı mesanenizden vücudunuzun dışına boşaltan tüp) içini görüntülemek için kullandıkları bir işlemdir. Ürolog, kamera veya görüntüleme merceği olan ışıklı bir cihazla (sistoskop) bunu gerçekleştirir.

Ürologlar, idrar yolu sorunlarını teşhis etmek ve tedavi etmek için sistoskopi kullanırlar. Semptomlarınızın nedeni olarak mesane kanseri gibi ciddi durumları ekarte etmek için de bunu kullanabilirler. Üroloğunuz ayrıca şunları yapmak için sistoskopi önerebilir:

  • Üreterlerinizden (idrarı böbreklerinizden mesanenize taşıyan tüpler) idrar örnekleri almak.
  • İdrar akışını izleyen prosedürler için boya enjekte etmek.
  • İdrar sızıntısını durdurmak için ilaç enjekte etmek.
  • Daha önceki bir prosedür sırasında yerleştirilen üreteral stent (üreterinizi açık tutan küçük bir tüp) çıkarmak.
  • Mesane taşlarını, anormal dokuyu, polipleri veya tümörleri çıkarmak.
  • Biyopsi için (laboratuvarda inceleme) küçük mesane veya üretra dokusu parçaları almak. Üretra darlıklarını veya fistülleri (iki bölge arasında oluşan delikler) tedavi edin.