Ürodinamik test neden yapılır
Ürodinamik test, işeme döngünüz ve idrar torbası nasıl çalıştığı hakkında daha fazla bilgi edinmek için yapılır. Doktorunuzun durumunuzu daha iyi anlamak için kullanabileceği birkaç ürodinamik test vardır. Bunlara üroflovmetri ve sistometri dahildir.
Aniden sıkışma isteği veya tuvalete giderken yolda idrar kaçırma gibi aşırı aktif mesane semptomları başka durumlara işaret edebilir. Bu tarz şikayetler, idrar yolu enfeksiyonunda veya şeker hastalığı gibi hastalıklarda da görülebilir.
Hazırlık
Testler genellikle çok fazla hazırlık gerektirmez, ancak herhangi bir enfeksiyon olup olmadığını önceden idrar tahliliyle kontrol etmek önemlidir. Ayrıca herhangi bir ilaç alımını durdurmanız gerekip gerekmediğini de kontrol edin. Testlerin tamamlanması yaklaşık 30 dakika sürer.
Enfeksiyonunuz varsa, ürodinamik çalışma yapılmadan önce antibiyotiklerle tedavi edilmeniz gerekir. Lütfen idrar testinin sonuçlarını randevunuza getirin.
Ürodinamik test nasıl yapılır?
İdrar akış testi (üroflowmetri)
Sizden önce idrar akış testi istenebilir.
Özel bir tuvalette idrar yapmanız istenir. Bu tuvalet idrarınızın kuvvetini ve akışını ölçer.
Daha sonra mesanenizin ne kadar iyi boşaldığını görmek için bir ultrason yapılır.
Sistometri
Eğer sistometriye de ihtiyacınız varsa, yatar, oturur veya ayakta durursunuz.
Lokal anestezi ile üretranıza bir kateter yerleştirilir. Rektumunuza başka bir kateter yerleştirilir.
Her iki kateter de mesanenizdeki ve karnınızdaki basıncı ölçer.
Karnınızdaki sensörler pelvik kasların aktivitesini izler.
Kateter kullanılarak mesane steril bir sıvı ile doldurulur ve mesane reaksiyonunuzu test etmek için işlem sırasında öksürmeniz veya ıkınmanız istenebilir.
Doktor idrar sızıntısı olup olmadığını ve idrara çıkma ihtiyacı hissedip hissetmediğinizi kontrol eder.
Mesaneniz tamamen dolduğunda, basınç kaydedilirken mesanenizi boşaltmanız istenir. Sistometri testinin sonunda kateterler ve sensörler çıkarılır.
Takip
Testler yapıldıktan hemen sonra doktorunuz sonuçları ve ihtiyaç duyabileceğiniz diğer tedavileri sizinle görüşecektir. İdrar yaparken rahatsızlığı azaltmak için testlerden sonra bol sıvı tüketin.
Mesane günlüğü
Doktorunuz sizden bir mesane günlüğü tutmanızı isteyebilir. Ne kadar sıvı içtiğinizi, ne sıklıkla idrara çıktığınızı ve gün içinde ve gece ne kadar idrar ürettiğinizi not etmelisiniz. Mesane günlüğü önemlidir çünkü doktorunuzun semptomlarınızı daha iyi anlamasına yardımcı olur ve gerekirse tedaviniz ayarlanabilir. Burada bir mesane günlüğü yazdırabilirsiniz.