HAKKINDA ÜROLOJİK KANSERLER ÜROLOJİK HASTALIKLAR TANI YÖNTEMLERİ AMELİYATLAR İLETİŞİM

Prostat Biyopsisi Nedir?

Prostat biyopsisi, prostat kanserini teşhis etmeye yardımcı olan bir işlemdir. Prostat kanseri, erkeklerde en sık görülen kanserdir. Ayrıca, sıklıkla prostat kanseri yayılmadan önce erken evrelerde yakalandığı için tedavi edilebilir kanserlerden biridir.

Neden prostat biyopsisi istenir?

Doktorunuz prostat kanseri olabileceğinizden şüphelenirse prostat biyopsisi isteyecektir.

Bu genellikle prostat kanseri için prostat spesifik antijen (PSA) adı verilen bir kan testi kullanılarak yapılan prostat kanseri taramasından sonra gelir ve bu test prostat kanseri riskinizi değerlendirmek için kullanılır. Bazen prostatın MRG'den sonra biyopsi yaparız. MRG görüntüleri prostatta kuşkulu alanları görüntüleyebilir ve ayrıca prostat biyopsisinde hangi alanlara odaklanacağımızı da gösterebilir.

Transrektal Prostat biyopsisi

Transrektal biyopsi sırasında, ultrason probu adı verilen canlı bir görüntüleme cihazı rektumdan sokulur. Doktorunuz daha sonra, birden fazla doku örneği alırken prostatınızın transrektal görüntüsünün rehberliğinde biyopsi işlemini gerçekleştirir. Bu, Amerika Birleşik Devletleri'nde yapılan en yaygın prostat biyopsisidir.

Prostat biyopsi işlemi

Prostat biyopsi çoğu durumda ayaktan poliklinik şartlarında lokal anestezi altında yapılır.

Doktor, prostatınızı görüntülemek için rektumunuza bir ultrason görüntüleme cihazı yerleştirecektir. Alt tarafınızda rahatsızlığa neden olabilecek bir miktar baskı hissedeceksiniz. Doktor, örnek alınacak prostat bölgelerini uyuşturmak için bir ilaç enjekte edecektir.

Biyopsi sonrası Ağrı

Prosedür sırasında rahatsızlığın ana kaynağı, prob vücuda girdiğinde ortaya çıkar. Ancak prostatta lokal anestetik ila kullanıldığından minimum bir rahatsızlık dışında genelde ağrı duyulmaz.

Prosedürden sonra iyileşme

Biyopsinizden sonra bir veya iki gün boyunca şiddetli aktivitelerden kaçınmanızı öneririz. Ancak biyopsinizin yapıldığı gün çoğu normal aktiviteye devam edebilirsiniz.

İşlemden sonra aşağıdaki belirtileri yaşayabilirsiniz:

Bu belirtiler biyopsiden sonra birkaç gün ila birkaç hafta sürebilir. Menide kan biyopsiden aylar sonra bile ortaya çıkabilir.

Biyopsi Sonuçları

Bir patolog biyopsi dokusunu inceleyecek ve sonuçları doktorunuzla paylaşacaktır. Bu yaklaşık bir hafta sürebilir. Doktorunuz sonuçları sizinle birlikte gözden geçirecek ve sonraki adımları tartışacaktır.

Kanser açısından negatif çıkan bir prostat biyopsisi çok güven verici olabilir, ancak bu prostat kanseri olma veya geliştirme riskinizin %0 olduğu anlamına gelmez. Bu nedenle, yine de yakından takip edilebilirsiniz. Bu, yılda bir veya daha sık PSA taramaları yaptırmanız anlamına gelebilir.

Biyopsi sonucunda prostat kanseri tanısı konulursa tedavi seçeneklerini belirlemek için hastayı evrelemek gerekir. Tedaviye hastalığın evresine göre karar verilmektedir.